Близки държави ни преоткриха с метода травъл бабълКак приключи летният

...
 Близки държави ни преоткриха с метода травъл бабълКак приключи летният
Коментари Харесай

Стела Балтова: Ваксините са спасение за туризма

 
Близки страни ни преоткриха с метода " травъл бабъл "
Как завърши летният сезон и по какъв начин върви подготовката за зимния? Какви са провокациите пред туристическия бранш у нас попитахме министъра на туризма доцент Стела Балтова в изявление за " Стандарт ".
5 200 000 са посетили България до началото на септември Туристическите региони дават подтик за развиване на бранша Меморандум с Полша отваря вратите за още туристи, споделя министърът на туризма доцент Стела Балтова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Балтова, туризмът пострада най-вече в коронакризата. Проведохте среща с представители на бранша. Какви са проблемите?

- Тази среща беше значима за всички страни. Държавата има потребност от работещ бизнес. Туристическият бранш е един от най-приходните браншове в стопанската система, тъй като дава сериозен % с приноса си в брутния вътрешен артикул. От друга страна, страната има потребност от бизнес, който ще продължи да се развива. Като министър стоя зад всеки индивид в туризма, тъй като би трябвало да бъде подсилен тъкмо в тази обстановка. Бизнесът би трябвало да продължи да се развива. Ако още малко продължим да живеем с рестриктивните мерки в този бранш и да не можем да посрещаме гости, то в един миг ще бъде пропуснат и туризмът като цяло. А той би трябвало да работи, защото се правят финансови инвестиции и вложенията би трябвало да се възвърнат. От тази позиция, доста значими са прогнозируемост и предвидимост на пазара. Туризмът е сезонен бизнес, въпреки че нашата политика изрично е ориентирана към развиването му в четирите сезона. Защо споделям, че е сезонен? Резервациите се вършат много по-рано - от 6 до 9 месеца, даже 12 месеца авансово. Включително, когато се вършат бизнес проектите в този бранш, те са доста по-различни от примерно бизнес-плановете в промишлеността. В сегашната обстановка на пандемия доста по-трудно могат да се правят предварителните продажби. Категорично би трябвало да подчертая, че туристическият бизнес, сходно на всички бизнеси, които имат трайна връзка с крайния консуматор, е най-жестоко ударен от пандемията. Но, тук е мястото да кажа, че живеем в доста друг свят. За това обаче има лек, още повече безвъзмезден и това са имунизациите.

- Смятате ли, че би трябвало да има наложителна имунизация за работещите в областта на туризма?

- Аз персонално не съм за обвързване, не го одобрявам. В края на краищата, обаче, се касае за персонална отговорност - отговорност към самия себе си, към фамилията, към работата. 6 милиарда са хората, които са се ваксинирали. Това е сериозна извадка, с цел да се тестват имунизациите. Категорично считам, че туристическият бизнес е виновен. Имаше някои недостатъци в процеса на имунизация, само че има и осъзнатост. А другояче бизнесът предлага, с изключение на документ за имунизация в местата за настаняване, в заведенията за хранене, питейните заведения и нощните заведения, с цел да могат да работят и след 23 часа, да се дават документ за преболедуване, тест за съществуване на антитела, както и антигенен тест, PCR тест. Министърът на опазването на здравето увери, че всички туристически обекти могат да работят без рестрикции, в случай че хората работят при тези условия.

- Каква е равносметката от миналия сезон?

- Летният сезон се откри на 1 май, само че стартира доста по-късно - от средата на юни, дори към края на юни, т.е. беше извънредно пай. Трябва да го оценим, че е добър като цяло. България беше в зелената зона дълготрайно време. Освен, че стартира доста късно, някои от дестинациите изобщо не се възвърнаха. Около 20 юни се възобновиха полетите от Русия. Паралелно с това, там имаше пандемия, тъй че съветските туристи бяха малко. Този сезон беше без ранни резервации. Включително и за пазар Германия, който беше относително добър, той е на трето място измежду задграничните пазари след Румъния и Полша. Но, фактът, че резервациите бяха в последната минута, определяше и туристопотока. Това, че решенията се вземат в последната минута, оказва въздействие и на продължителността на престоя. Ако разгледаме последните три години, несъмнено може да се каже, че имаме понижаване на продължителността на престоя. Ако през 2019 година той е приблизително за български и задгранични туристи 3,3 нощувки, то през тази година, до този миг са 2,1 - 2,2 нощувки. Още предходната година имаше спад на продължителността - 2,2 - 2,3 нощувки.

- Това не се ли дължи на уикенд туризма във връзка с българските туристи?

- Може и по този начин да се каже, само че аз приказвам за задграничните туристи и най-много за междинната дълготрайност. За ранните записвания компликацията идваше от това, че е комплицирано да се предвижда, какво ще се случи след шест или даже три месеца. През последните две години в действителност българските туристи, изключително това лято, станаха определящи за растежите, които следим, тъй като ние надминахме равнищата от сполучливата 2019 година във връзка с нашите туристи. Ръстът е над 9% спрямо преди две години и е надалеч по-висок по отношение на предходната година. Летният сезон беше доста по-различен от предходната година. Ако погледнем цялата 2021 година до към 10 септември, по данни на нашата система за туристическа информация, имаме близо 5 200 000 туристи, като българските са доста по-висок дял от задграничните. За страдание равнищата при задграничните туристи не бяха възобновени, само че като цяло за летния сезон стигнахме 70% от равнищата през 2019 година и по едно и също време растежът по отношение на миналата 2020 година също е 70%. В края на септември към момента има хора на летен туризъм. Хубавото е, че този месец сезонът продължава да се движи, несъмнено хотелите започнаха последователно да затварят. Трябва обаче да се означи, че имаме растеж от редица пазари, в това число и обичайните за това лято, тъй като някои от тях бяха изненада и за зимния сезон, с изключение на Румъния, която в последните 15 години обичайно заема първо място за цялата година, а за лятото сигурно е номер 1. За Румъния, позитивна роля изиграха съответните договорености за по този начин нареченото " свободно прекосяване " без условия за документи, за PCR и най-много без условия за карантина при връщане от България. Последното е доста сериозна причина хората да не пътуват. Облекченията се случиха още в края на май и хотелиерите въздъхнаха с облекчение, тъй като имаше един дълъг уикенд в Румъния през май и те посрещнаха първите туристи от тази дестинация.

- Смятате ли, че подхванатите ограничения реализираха задачите си и какво предвиждате отсега нататък?

- Ние работихме по този начин наречения " травъл бабъл ", ориентиран към прилежащи страни, които са близки на нас, които ни преоткриват. Чехия и Полша от една страна ни преоткриха, от друга - те заеха в действителност водещи позиции. Още от май месец започнаха по три полета да идват от Полша на летищата във Варна и Бургас. Миналия петък бях в Полша, беше доста добра аудиенция и считам, че оттук насетне резултатът ще се развие, тъй като по-съществено е какво се случва след работната аудиенция. Подписахме меморандум с държавния секретар, който дава отговор за туризма, това е политически документ, който предизвиква съдействието сред страните. Посещението беше в границите на Tour Salon, това е първото ревю в Полша след пандемията, което е очевидно. То се организира в Познан, където е техният панаир и те честваха 100 година от откриването му. Беше доста затрогващо, видях млади насърчени хора, които желаят да развиват бизнес с България, съответно в туризма. Споделих с сътрудниците във Варна, където имаше интернационален туристически конгрес за Световния ден на туризма, че с Полша освен би трябвало да се развиват бизнес връзките в областта на туризма, освен да има маркетингови действия, само че и да се предизвикват връзките сред двете страни, да се основават близки контакти, примерно на Варненската туристическа камара с сходна от Полша. Ние поканихме полските сътрудници да вземат участие като съорганизатори или сътрудници на нашето туристическо ревю през февруари. Точно тези контакти са значими за създаването на планове, на начинания. Самото ревю беше отдадено на представянето на районите. Това е наклонност, която се следва в целия свят през последните години. Даже и Гърция стартира да прави сходно туристическо райониране, което значи, че сме на прав път, само че има доста работа, която би трябвало да се свърши.

- А по какъв начин стои въпросът с показване на районите в България?

- В България със Закона за туризма се основават девет туристически региона. Това са организации за ръководство на туристическите региони - организации, които ръководят дестинацията. Така, да вземем за пример в Швейцария, с изключение на в 23-те кантона, има и по-малки организации за ръководство на туристически региони. В България региони са обособени с една идея. Важното е, те да имат автономия, те сами да се развиват. Смятам, че би трябвало да работим в посока, част от туристическата такса в общините да отива в тези райони, с цел да вземат участие в интернационалните структури, с цел да могат да се усещат потребни. А имаме толкоз огромно многообразие, като се почне от храната, която е необикновен имидж на всяка дестинация и минете през местата за отдих. Това, което бяха поели като самодейност от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и работим дружно, може да се случи - с нашите здравни осигуровки хората да имат опция да отидат някъде и да отдъхнат, да си починат някъде. Не приказваме за СПА процедури, а за отдих, изключително след пандемията, която сътвори голямо напрежение. Има и нещо доста значително, което бизнесът би трябвало да знае. Програма REACT-EU, която е 220 млн. евро, тя би трябвало да започва идващия месец. Предполагам сътрудниците от Министерството на стопанската система към този момент са определили критериите за нея. Тя е предопределена за дигитализиране на активността на предприятията и това е изключително значимо за туристическия бизнес. Трябва да се означи обаче, че наклонността в условията на Европейската комисия е ограниченията за подкрепяне на бизнеса да бъдат обвързани с достиженията.

- Как върви подготовката за зимния сезон?

- Сега идва зимният сезон и отново не можем да сме уверени, че обстановката ще е такава или няма радикално да се промени. Затова сме в доста дейна подготовка на зимния сезон и в идната седмица ще обявим изискванията, при които ще протече той (ще протече), тъй като освен българските туристи, само че и непознатите би трябвало да знаят изискванията, при които ще действа пазар България. Ние започнахме подготовката за зимния сезон доста интензивно. На 7 септември направихме първата среща в Банско. В нея участваха представители на трите зимни курорта, на районните здравни управляващи, локалната власт, регионалните шефове. Миналата година имахме доста сполучлив сезон. Ние действително не затворихме зимните курорти въобще. България беше единствената, която не ги затвори, беше изненада, че пристигнаха чешки туристи. Тази година има позитивизъм във връзка с зимния сезон. Но, редом с това, би трябвало да посочим, че до края на тази година има 9% Данък добавена стойност, които се дават за картите за лифтовете. Считаме катогорично, че тази мярка би трябвало да продължи през идната година, защото в този момент има нарастване на цените на електрическата енергия и към този момент са си калкулирали офертите за сезона, тъй че ще подкрепим бизнеса. Правителството доста пламенно работи в посока да се преодолее този спомагателен разход, с който целият бизнес би трябвало да се оправи. Подготвяме дребни промени в здравния протокол. Обсъждаме с сътрудници да има и карантинни хотели тук-там, въпреки че ние предложихме хибридна форма - болните да остават на същото място за настаняване или както през лятото обособихме карантинни хотели на Южното и на Северното Черноморие. Надяваме се от позиция на природата да има прекрасен сняг, ще продължим да съблюдаваме условията, които сме принудени да разпишем още веднъж, и да осигурим здрав и сигурен сезон с доста дейна реклама. Включително в този момент започнахме с крилата на сезона за българския туризъм и напълно скоро стартираме дейна реклама на задграничните пазари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР